Om du läser den här artikeln försöker du förmodligen lista ut det bästa sättet att tjäna pengar på videoinnehåll som du har skapat, eller planerar att skapa. Vi är här för att hjälpa dig!
Det finns mycket videoinnehåll där ute och många olika sätt att sälja det till sina kunder. Det finns ingen enstaka lösning för intäktsgenerering med VOD (video on demand), eftersom varje situation är unik.
Det gör det ännu viktigare att förstå dina alternativ. Låt oss börja med grunderna.
Det här kan verka som en enkel fråga, men det är en viktig sak att förstå. VOD, eller "video on demand", är en form av distribution av videoinnehåll, som tillåter konsumenter att fritt bestämma vilket innehåll de vill konsumera och när de vill göra det.
Detta är motsatsen till traditionella former av distribution av videoinnehåll, såsom schemalagda TV-sändningar och att se filmer på biografer, där konsumenten inte har kontroll över vad som sänds och när.
VOD har funnits i årtionden i form av företag som tex Blockbuster, men har ökat i både marknadsandelar och betydelse med tillkomsten av digitala streamingplattformar som Netflix, Hulu och Amazon.
Det finns några olika sätt att tjäna pengar på en VOD-modell - låt oss kika på några av dem.
AVOD står för "Advertising-based Video on Demand." Som namnet antyder, ger AVOD-modeller intäkter från reklam kopplad till videoinnehållet, i motsats till att kunderna betalar abonnemangs- eller transaktionsavgifter. Ibland är det svårare att tjäna pengar med, jämfört med SVOD- eller TVOD-modeller, men det har också sina fördelar.
Det finns många situationer där AVOD kan vara det bästa valet, t ex om du har mycket innehåll som är "lätt att titta på" eller "bakgrundsprogram", dvs innehåll som konsumeras lättsamt och ofta ses på utan fokus och i synnerhet om videorna är relativt korta.
Bristande fokus kommer troligen att göra att användaren stör sig mindre av annonsinnehållet och är mer benägen att kontinuerligt ta del av ditt innehåll.
AVOD kan också vara bra för innehåll som riktar sig till målgrupper med lägre inkomster (t ex studenter), eftersom det inte kräver några investeringar från dess användare, utöver deras tid. Exempel på denna typ av innehåll är musikvideor, skönhets–/modeinfluencerinnehåll och ASMR-videor.
Å andra sidan passar AVOD kanske inte dig om du skapar djupgående, pedagogiskt innehåll. Det kanske mest kända exemplet på AVOD-plattformar är Youtube.
Det finns definitivt människor som har haft framgång på Youtube. PewDiePie, en svensk kreatör, har över 100 miljoner följare och tjänar stora summor.
Om du tycker att AVOD är det bästa sättet att tjäna pengar på ditt innehåll, bra! Tänk på att du måste uppfylla kraven för Youtube Partner Program för att börja tjäna pengar på annonser.
TVOD står för "Transactional Video on Demand." I TVOD-modellen betalar kunderna en engångsavgift för permanent tillgång till ett innehåll eller ett litet innehållsbibliotek.
Med andra ord betalar de en fast avgift för att kunna se en viss sak för alltid, oavsett om den “saken” är en specifik film, en hel säsong av en show eller en utbildningskurs på Udemy. På många sätt, ur ett intäktsgenererande perspektiv, är detta motsatsen till SVOD.
En TVOD-modell kan vara rätt för dig om du har mycket innehåll som kunder brukar titta på upprepade gånger under året, i motsats till bara en gång.
Exempel på denna typ av innehåll inkluderar kult-TV-program med återvisningspotential (tänk The Office) eller instruktionsvideor, som kan behöva ses om ofta för att hålla färdigheterna uppe.
Det kan också vara rätt för dig om du har monopol på högvärdigt innehåll, t ex nyskapat innehåll, som tittarna har incitament att betala för individuellt.
Ett av de klassiska exemplen på TVOD-modellen är iTunes Store där du kan köpa filmer och TV-serier genom engångsköp.
SVOD står för "Subscription Video on Demand" Som namnet antyder är det en form av VOD-distribution där kunden betalar en fast prenumerationsavgift i utbyte mot tillgång till en fullständig innehållskatalog.
Denna prenumerationsavgift kan betalas av ett företag (t ex Pluralsight) eller en individ (tänk Netflix) och betalas vanligtvis månadsvis.
Kärnan i detta, ur konsumentens perspektiv, är den omfattande tillgången till ett fullständigt videobibliotek under en viss tidsperiod mot en enda avgift.
SVOD är den mest populära formen av VOD-distribution och intäktsgenerering. SVOD kan vara särskilt bra för dig om du fokuserar på en nisch som du kontinuerligt skapar innehåll för.
Det kan också vara rätt för dig om du har innehåll som kanske inte är lika intressant på egen hand, som det kan vara tillsammans med annat innehåll – i en integrerad helhet.
Ett exempel på denna typ av innehåll är DOGTV, som är en SVOD-plattform som tillhandahåller videor i syfte att - du gissade det - underhålla din hund.
Även om de flesta associerar SVOD med de större plattformarna, t ex Netflix, finns det flera innehållsskapare och företag som ökar sina intäkter kontinuerligt genom att erbjuda nischat VOD-innehåll.
Många tror att lanseringen av en SVOD är exklusivt för företag som Netflix. Men nästan 70% av de globala intäkterna på VOD-marknaden kommer från prenumerationer. Det finns massor av SVOD-webbplatser som växer och frodas och skapar innehåll i olika nischer.
Faktum är att 642 miljoner människor prenumererar på VOD-innehåll globalt och detta antal förväntas bara öka under de kommande åren.
Det finns flera fördelar – för både dig och din kund – med att ha ett abonnemang istället för annonser eller engångsförsäljning.
Bekvämlighet: Ditt innehåll är tillgängligt dygnet runt på stationära och mobila enheter på flera olika enheter. Det finns inget schema att ta hänsyn till. Allt efterfrågas, var och när du vill.
Kostnad: Det genomsnittliga kabel-tv-företaget tar ut 750 kr per abonnent. Det är mycket pengar för TV-kanaler och program du kanske inte tittar på. Med VOD-plattformar kan du istället betala så lite som 499.
Videobibliotek: Många VOD-tjänster har omfattande videobibliotek där du kan välja fritt. Kunderna ser fram emot att logga in och upptäcka vilket nytt innehåll som har släppts.
Variation: Det finns SVOD-tjänster för en mängd olika nischer – t ex mat, foto, fitness. MasterClass är ett bra exempel på ett SVOD-fokuserat skapande av innehåll inom olika områden och hobbies.
Kontroll: Underskatta inte enkelheten av att kunna avbryta prenumerationen med ett enda klick direkt på webbplatsen. Inga långa konversationer med kundsupport, som försöker övertyga dig om att fortsätta vara kund.
SVOD gynnar dina prenumeranter. Varför ska du använda SVOD för att tjäna pengar på ditt innehåll? Det finns flera anledningar, men vi har kokat ner det till följande.
Stabila intäkter: Den största fördelen med att erbjuda ett abonnemang är förmodligen att ha förutsägbara intäkter varje månad. Det är en enkel uträkning. Ditt månadspris multiplicerat med antalet prenumeranter du har. Detta ger dig inte bara en känsla av säkerhet utan det hjälper dig också att investera i mer innehåll för dina tittare.
Prisbegränsningar: Priset för din månatliga prenumeration baseras helt på det värde du ger kunderna. Detta är en av anledningarna till att SVOD är ett utmärkt sätt att öka lönsamheten för din befintliga verksamhet.
Exklusivitet: Genom att ha en prenumerationstjänst kommer du att föra samman likasinnade och skapa en community med människor som delar liknande intressen. Detta i sin tur gör webbplatsen mer värdefull och engagerande för dina tittare.
Lojalitet: Genom att skapa värdefullt och relevant innehåll kan dina tittare bli engagerade följare. De kommer inte bara att rekommendera dina videor till andra; att betala för ditt innehåll kommer dessutom att ses som ett sätt att stödja ditt innehållsskapande - precis som Patreon har bevisat.
Hur prissätter jag min SVOD?
Att inte ha prisbegränsningar kan vara en fördel för ditt företag, men det kan det också försvåra besluten runt prissättning av din SVOD. Det är inte överraskande att detta är en av de vanligaste frågorna vi får och något som vi diskuterar med våra kunder dagligen.
Det är förståeligt. De flesta företag utgår från sina tillverkningskostnader, personalkostnader, hyra, marknadsföringskostnader osv för att avgöra vilket pris de måste ta ut för att gå med vinst. När det gäller video är det inte lika enkelt. Det är därför vi främst rekommenderar att du anger ett pris baserat på det värde du ger dina kunder. Det finns dock några faktorer att tänka på i förväg.
Bransch
Vilket slags innehåll du producerar är den viktigaste faktorn för din prissättning. En bra utgångspunkt är att titta på företag som producerar innehåll som liknar ditt, så får du en uppfattning om vad kunderna är villiga att betala för din typ av tjänst. Tänk på att det är viktigt att utvärdera deras innehåll och vilket värde de tillför sina kunder.
Kom ihåg att priset är vad du betalar; värde är vad du får. Om du skapar innehåll av högre kvalitet, var inte rädd att sätta ett högre pris.
Med detta sagt påverkar din nisch priset du kommer att kunna ta för din SVOD. Till exempel, Real Vision, som fokuserar på fördjupade intervjuer inom ekonomi, tar upp till 499,9 kr per månad för ett abonnemang. Å andra sidan har du tjänster som Curiosity Stream, en dokumentär-SVOD, som börjar från så lågt som 29,9 kr per månad.
Vi har tagit oss friheten att skapa tre huvudkategorier för att ge dig en referensram.
Underhållning
SVOD-tjänster som är fokuserade på underhållning är vanligtvis de billigaste – mellan 49,9 och 149,9 kr per månad. Detta beror främst på att jättar som Disney och Netflix har satt en 99,9 kr-standard, som kunder nu är vana vid. Att ta ett lägre pris betyder inte nödvändigtvis att du tjänar mindre. Om du kan erbjuda ett attraktivt pris kan du faktiskt tjäna mer eftersom det kan finnas fler som är villiga att prenumerera.
Fitness
Om du erbjuder videor inom fitness – t ex träningspass, yoga, meditation – kan du ta från 99,9 upp till 199,9 kr. Kunder är villiga att spendera lite mer för bra träningsinnehåll, eftersom det ses som en investering i sig själva, men också för att det kan innebära att man inte behöver betala för ett medlemskap på gym. Att kunna träna i sitt hem är definitivt en extra bonus!
eLärande (eLearning)
eLearning har det bredaste prisintervallet, från 99,9 till 499,9 kr. eLearning är en bred term och innehåller många olika typer av videoinnehåll. Vi har sett att ju mer nischat ditt eLearning-innehåll är, desto högre kan priset vara.
Dessa prisklasser är en bra utgångspunkt, men det finns ingen bättre metod än att prova dig fram och prata med dina kunder. Många av våra kunder tyckte att det var bra att skicka ut enkäter till sina kunder några månader efter lanseringen av deras SVOD.
eSport brukar vanligtvis ses gratis online på Twitch eller Youtube beroende på spelbolaget. eSport som League of Legends, Dota 2 och CS:GO brukar vanligtvis ses på sådana plattformar. eSport kan läsas om i mer detalj online.
Om du planerar att starta upp din egen videotjänst hjälper vi dig gärna att komma igång med din helt egna VOD-plattform. Streampal erbjuder en allt-i-ett-video-intäktsplattform där du kan bygga din egen VOD-plattform. Med våra anpassade teman och kodfria webbplatsbyggare kommer du igång på nolltid!