Så du vill starta din egen OTT-videoplattform? När allt kommer omkring, varför inte? Vi konsumerar video i allt högre takt och intäkterna från videoinnehåll - som OTT - bör inte försummas av något innehållsproducerande varumärke. Det är 2021 och videomarknaden är större än någonsin utan tecken på att sakta ner. Fram till 2022 beräknas 82% av all trafik online genereras från videor.
Hur vi konsumerar media förändras ständigt, konventionella plattformar som analog-TV slopas till förmån för olika former av streaming.
Du kanske undrar: "Vad är egentligen en OTT-videoplattform?"
För att uttrycka det enkelt är en OTT-videoplattform en plattform som levererar videoinnehåll via internet istället för att använda traditionella distributionsmetoder som kabel- och analoga TV-sändningar.
Detta gör det möjligt för användare att strömma videor via webbläsare på stationära och mobila enheter eller via sina egna appar på smartphones, surfplattor, tv eller spelkonsoler. Innehåll kan nås via en enklare och mer personlig metod.
Tänk Netflix.
Företag byggda på OTT-plattformar växer snabbt och är några av de största medieföretagen i branschen. Inte bara skapar fler och fler företag sina egna OTT-plattformar, men kunderna älskar det också.
Det finns 715 miljoner människor som prenumererar på video-on-demand-tjänster globalt. En trend som bara kommer att växa i framtiden. Moderna konsumenter föredrar den omedelbar tillgänglighet som OTT-plattformar erbjuder och tycker om att anpassa innehållet enligt eget tycke.
I stället för att betala för ett onödiga antal videor eller kanaler, som i ett kabelpaket, tillåter OTT-plattformar tittarna att välja det innehåll de är specifikt intresserade av.
Så varför är OTT-videoplattformar viktiga för dig som innehållsskapare?
Ökningen av OTT-videoplattformar har skapat en beteendeförändring för videokonsumtion. Allt som inte är on-demand och tillgängligt på flera enheter ses som ett besvär för konsumenter, som har vant sig vid en kultur av omedelbar konsumtion.
Tittare vill tillbringa sin fredagskväll med att titta på Mandalorian på sin smart-TV tillsammans med sina vänner. Inte bläddrar genom ett oändligt antal TV-kanaler fyllda med irrelevanta annonser. De vill köra sitt yogapass tillsammans med sin online-instruktör i lugn och ro innan de går till jobbet på morgonen.
De vill inte vänta hela dagen för att se ett kvällsavsnitt med meditationstekniker.
Faktum är att den genomsnittliga personen med en OTT-enhet spenderar mer än två timmar per dag på att titta på video. Innehållet är lättillgängligt och redo att visas närhelst konsumenten vill se det.
Kombinera detta med det faktum att det genomsnittliga hushållet har 12 internetanslutningsenheter - du måste helt enkelt vara tillgänglig på alla enheter.
Och antalet OTT-enheter förutspås öka i framtiden eftersom antalet hushåll som för närvarande använder enheter som mediaboxar och smart-TV fortfarande är ganska lågt.
Detta är goda nyheter! Just nu ligger du före och tillhandahåller funktioner som dina konkurrerande videoskapare inte har. Å andra sidan betyder det också att inom några år kommer OTT-plattformar att gå från något trevligt att ha, till ett måste.
Vänta inte med att börja bygga din egen OTT-plattform tills de är en nödvändighet - börja nu för att placera ditt företag före konkurrenterna.
Fördelarna med att lansera dina egna OTT-tjänster är otaliga och kan göra mer för att höja ditt varumärke till en högre nivå än du kanske ens inser. OTT-tjänster ger dig en direkt anslutning till din kundbas som andra plattformar saknar, så att du som skapare får mer inflytande och en större koppling till din publik.
Moderna kunder kräver tillgänglighet i allt innehåll de konsumerar, och genom att skapa din egen OTT-tjänst skapar du ett sätt att omedelbart tillhandahålla ditt innehåll till dem.
Det är dock inte bara användarvänligheten som gör lanseringen av din egen OTT-tjänst ett måste för alla innehållsskapande baserade varumärken.
Tjäna pengar på ditt innehåll
Att bygga din egen OTT-plattform ger dig ekonomiskt ägande över ditt eget innehåll. I stället för att lita på en annan plattform för dina intäkter, skapar du din egen plattform för att visa ditt innehåll och tar själv kontroll.
Eftersom populära videotjänster, som YouTube, blir mer utmanande för innehållsskapare att dra nytta av, är det viktigt att alla innehållsskapare hittar sätt att tjäna pengar på innehållet. En OTT-plattform tillåter skapare att behålla mer kontroll över sitt innehåll jämfört med andra tjänster.
Bygg din varumärkesimage
Att få ditt varumärke att växa och nå nya följare är viktigt för mediebaserade företag. Ju fler plattformar ditt varumärke syns på, desto mer sammanhängande ser din image ut för konsumenterna.
Genom att skapa en OTT-plattform för ditt innehåll kan du skapa intresse och lojalitet för ditt varumärke. Kunder svarar bra på högkvalitativt innehåll som levereras pålitligt, till exempel genom en OTT-tjänst.
Skalan på ditt innehåll kan också hjälpa till att skapa varumärkesimage och förbättra ditt företags resultat. Genom att skapa en OTT-plattform för ditt innehåll öppnas fler möjligheter för innehållsskapande och kundinteraktion.
Istället för att begränsa ditt företag till konventionella plattformar, ger OTT-tjänster ditt företag utrymme att expandera och växa.
Maximera tid och minska kostnaderna
I stället för att slösa tid och pengar på att ändra ditt innehåll så att det passar olika plattformar kan att bygga din egen OTT-tjänst hjälpa till att effektivisera ditt företag.
En OTT-plattform utformad speciellt för att matcha ditt varumärkes innehåll och tittarbas är överlag effektivare än att spendera dina resurser på olika tekniker.
Nu när du har insett hur fördelaktigt det kan vara för ditt varumärke att bygga din egen OTT-tjänst, är det dags att överväga alla de olika faktorer förknippade med att lansera detta. Tänk noga över hur du bäst anpassar ditt varumärke och interagerar med din kundbas samtidigt som du skapar intäkter.
Bestäm din nisch:
Förtydliga vilken nischad publik du vill rikta dig till med ditt innehåll. Det finns ett antal högpresterande nischer som för närvarande är populära - så som eSport, livsstil och eLearning - som du kan överväga att rikta dig till med din OTT-plattform. Men om du redan skapar innehåll för en viss nisch kan du hoppa till nästa steg.
Välj din affärsmodell:
Framgången för din OTT-plattform är starkt beroende av den affärsmodell du väljer. Det finns två primära affärsmodeller som många företag använder, transaktionsmodellen och prenumerationsmodellen.
Transaktionsmodell: I transaktionsmodellen kan varje video eller innehåll köpas separat. Plattformar som iTunes använder den här modellen.
Prenumerationsmodell: I prenumerationsmodellen kan kunder få tillgång till ett bredare utbud av innehåll till en fast avgift. Plattformar som Netflix använder den här modellen genom att ta ut en månadsavgift för tillgång till filmer och program.
Att tjäna pengar på ditt företag är dock inte bara begränsat till transaktions- och prenumerationsmodeller. Du kan också använda live-intäktsgenerering.
Live-intäktsgenerering: Du kan också sälja tillgång till din live-streaming på en PPV-basis (pay-per-view) och inkludera dem i ditt abonnemang. Detta är ett utmärkt sätt att tjäna pengar på om du säljer videor inom fitness, musik eller spel.
Välj hur du bygger din plattform
Det finns olika sätt att bygga din OTT-plattform på. I nästa avsnitt kommer vi att ta en titt på olika metoder, som innehållsskapare kan använda när de utvecklar sina egna OTT-tjänster.
H4: Skapa din egen OTT-plattform
Det finns tre huvudmetoder om du vill skapa din egen OTT-plattform.
Vi tittar på fördelarna och nackdelarna med dessa tre alternativ så att du själv kan bestämma vilken metod som är bäst för ditt företag!
Gör det själv
Om du är den typ av person som gillar att ha total kontroll över dina projekt kan det här vara rätt metod för dig. Om du vet hur man bygger webbplatser och appar för flera enheter passar det ännu bättre.
Om inte, måste du lära dig. Det finns fantastiska gratisresurser tillgängliga som Youtube, Codeacademy. Men detta kommer att kräva att du söker efter och lär dig på egen hand, vilket kan vara slöseri med tid och energi. Om du utvidgar din sökning till andra webbplatser kommer du troligen att stöta på en eLearning-webbplats som Udemy eller Skillshare.
På dessa eLearning-webbplatser kommer du att kunna hitta strukturerade kurser med en online-instruktör som hjälper dig. Men detta kräver att du investerar i olika kurser som kan bli dyra på lång sikt. Det kräver också att du försöker bestämma vilka kurser som passar dina ambitioner.
När allt kommer omkring vore det ju frustrerande att spendera värdefull tid och pengar på att gå en kurs, som kanske inte ens lär ut de rätta färdigheterna som krävs för att bygga din egen OTT-plattform.
Att bygga din egen OTT-plattform kan vara mycket tidskrävande. Du måste lära dig alla aspekter av att utveckla webbplatser och appar, samt vara ansvarig för allt underhåll av plattformen. Att lära sig alla dessa färdigheter och utveckla din egen tjänst kan ta 12-24 månader.
Om du försöker få ditt innehåll producerat snabbt och ligga före kurvan för innehållsskapare som hoppar över till OTT-tjänster, är det kanske inte den bästa lösningen att göra allt på egen hand.
Detta är tid du kunde spenderat på att producera videoinnehåll och utveckla ditt företag.
Hyra in en utvecklare
Om du inte vill spendera tid på att göra det själv kan du anställa en utvecklare. Det finns många byråer där ute som kan hjälpa dig att bygga din egen webbplats och appar. De hjälper dig också att skapa en helt anpassad design. Rätt utvecklare kan förvandla din vision till verklighet och ge dig tid att fokusera på andra viktiga aspekter av ditt företag.
Men var redo på att:
Att anlita en utvecklare passar bäst för dem som har en stor budget för sin OTT-plattform och inte har bråttom att börja sälja sitt videoinnehåll online.
Om du vill ha ett billigare alternativ till att anställa en byrå kan du också titta på att anställa en frilansare. En frilansare har lägre kostnader eftersom de inte har samma utgifter som ett stort företag. Det finns många webbplatser där du kan anställa frilansare för ett specifikt projekt, till exempel Fiverr.
På Fiverr kan du lägga upp ditt projekt med en beskrivning av vad du letar efter och låta frilansare skicka dig erbjudanden med pris och tidsplan. Du kan också bläddra igenom profilerna och kontakta en viss frilansare för att se om de har tid och resurser att ta sig an ditt projekt. Se till att titta på deras portföljer av deras tidigare arbeten och betyg innan du gör ditt val.
Plattformar som Fiverr eller Upwork är ett rimligt och billigare alternativ till att kontakta en byrå.
Oavsett om du väljer en byrå eller frilansare är det ett praktiskt tillvägagångssätt för att utveckla din egen OTT-videoplattform. Men det tar lite tid att skapa och kräver en viss budget.
Men om du letar efter något mer budgetvänligt med en kortare tidsram kanske vårt nästa alternativ är rätt för dig.
Använd en OTT-plattformsleverantör:
I stället för att slösa bort värdefull tid på att bygga en DIY OTT-plattform från grunden eller riskera en investering med en utvecklare, kan det spara tid och pengar för ditt företag att hyra en app från en OTT-plattformsleverantör.
En OTT-plattformsleverantör, som Streampal, erbjuder innehållsskapare en komplett webbplats för att sälja dina videor på både stationära och mobila appar och andra OTT-appar som Apple TV. Det gör det möjligt för skapare att använda en väldesignad plattform och ladda upp videor utan att hantera besväret med att skapa och underhålla sin egen OTT-tjänst.
Genom att hyra en app och använda en OTT-plattformsleverantör för ditt företag garanteras du en högkvalitativ produkt och konsekvent support.
Leasing är ett utmärkt alternativ för nästan alla innehållsskapande företag eftersom det kräver mindre budget än att anställa en utvecklare och inte kräver tidsinvesteringen att lära sig datorprogrammering på egen hand.
Slutsats
Att bygga din egen OTT-plattform kan tyckas utmanande, men resultaten är mer än värt det. Missa inte chansen att utöka ditt företags potential och snabbt öka din kundbas. Framtiden för media rör sig redan bort från traditionella plattformar och vidare mot on-demand-streamingtjänster. Istället för att begränsa varumärkets räckvidd, bygg upp din image och tjäna pengar på ditt innehåll genom att lansera din egen OTT-plattform 2021.